STR & SARA mula diagih esok, semak kelayakan anda !

KUALA LUMPUR: Bermula esok, rakyat Malaysia akan menerima manfaat daripada program Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang melibatkan peruntukan besar sebanyak RM13 bilion seperti diluluskan dalam Belanjawan 2025. Inisiatif ini bakal memberi sinar baharu kepada golongan miskin dan miskin tegar di seluruh negara.





SARA, yang kini boleh diakses melalui MyKad secara bulanan, dijangka memberi manfaat kepada 700,000 penerima dengan peningkatan kadar bantuan yang signifikan. Isi rumah yang tersenarai dalam eKasih akan menerima bantuan sebanyak RM2,100 setahun pada 2025, berbanding RM1,200 pada tahun sebelumnya. Mulai Januari hingga Mac, bantuan bulanan bernilai RM100 akan dikreditkan, sebelum dinaikkan kepada RM200 sebulan mulai April 2025.

Langkah Meluas ke Sabah dan Sarawak
Tahun ini, SARA diperluaskan ke Sabah dan Sarawak, memastikan tiada komuniti yang ketinggalan. Menurut Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, pendekatan ini bukan sekadar bantuan, tetapi simbol keadilan sosial yang berteraskan prinsip Ekonomi MADANI.

Melalui MyKad, bantuan bersasar ini memastikan penerima memperoleh barang asas seperti makanan, keperluan kebersihan, ubat-ubatan, serta peralatan persekolahan,” jelas beliau.

Di bawah program ini, penerima boleh menggunakan MyKad mereka untuk membeli barangan keperluan asas di lebih 1,200 kedai runcit berdaftar, meningkat daripada 700 pada tahun 2024.

STR dan SARA Diperkukuh dengan Peruntukan Tertinggi
Sebagai tambahan, 5.4 juta penerima STR akan turut menerima manfaat SARA mulai April 2025, termasuk golongan warga emas tanpa pasangan yang layak mendapat tambahan RM50 sebulan. Peruntukan RM13 bilion bagi STR dan SARA adalah yang tertinggi dalam sejarah, mencerminkan komitmen kerajaan dalam mengutamakan kebajikan rakyat.

Waspada Penipuan
MOF turut mengingatkan penerima agar berhati-hati dengan pautan palsu. Maklumat rasmi program boleh dirujuk di Portal Rasmi STR dan Portal MyKasih mulai esok.

Program ini bukan sahaja meringankan beban golongan memerlukan tetapi juga melambangkan usaha kerajaan dalam menyusun semula ekonomi secara holistik untuk manfaat rakyat terbanyak.


Post a Comment

0 Comments