STR Borang Permohonan & Kemaskini Status


Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 2 adalah kesinambungan daripada bantuan tunai kewangan kerajaan untuk warganegara yang layak, seperti STR Fasa 1.

Sumbangan Tunai Rahmah dibahagikan kepada beberapa peringkat dan diagihkan kepada rakyat yang berbeza pada kadar sumbangan berbeza, yang juga seperti bantuan keluarga Malaysia sebelum ini dan bantuan seumpamanya.


SUMBANGAN TUNAI RAHMAH FASA 2 

Sumbangan wang tunai Rahmah fasa kedua merupakan salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang diketengahkan oleh Perdana Menteri dan turut melibatkan kerjasama tiga kementerian iaitu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan dan Kementerian Ekonomi.

Pembayaran STR ini juga sedang dilaksanakan secara berperingkat mengikut tarikh yang diumumkan oleh kerajaan.

Pembayaran STR Fasa 1 telah dilaksanakan dan diedarkan, dengan pelbagai kategori dan kadar bantuan.


TARIKH SUMBANGAN TUNAI RAHMAH FASA 2 

Tarikh pembayaran untuk Fasa 2 STR 2 masih belum diumumkan.

Bagaimanapun, mengikut jadual Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), bantuan itu akan diagihkan setiap 3 bulan dan pembayaran akan dibuat.

Oleh itu, jika Kerajaan Perpaduan meneruskan mengikut jadual, pembayaran Fasa 2 dijangka  pada APRIL 2023.

Bagaimanapun, kami berharap pembaca bersabar dan menunggu kerajaan mengumumkan secara rasmi bilakah STR Fasa 2 akan dilaksanakan.

Cara Semak Status STR

  1. Layari portal rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my


Sila klik Log Masuk STR untuk semakan lanjut.


Cara Log Masuk MySTR

Maklumat MySTR adalah berdasarkan maklumat MyBKM 2022.

 Pendaftaran MySTR


  1. Klik MySTR dan pastikan No MyKad anda merupakan penerima fasa 1 STR 2023.
  2. Masukkan Maklumat Keselamatan.
  3. Masukkan Kata Kunci Keselamatan dan Kata Laluan.
  4. Pendaftaran berjaya.

Menu Log Masuk MySTR merupakan kemudahan secara dalam talian untuk semakan kelayakan STR fasa 1 bagi penerima yang mempunyai rekod STR 2023.


Log Masuk MySTR memerlukan No Mykad dan Kata Laluan yang telah didaftarkan.Borang rujuk disini - https://www.hariharikerja.com/p/sumbangan-tunai-rahmah-2023-borang.html

Maklumat Lanjut

Sekiranya terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (percubaan sebanyak 3 kali diberikan), ID MySTR akan disekat dan dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam.


Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747. Atau anda boleh layari portal rasmi https://bantuantunai.hasil.gov.my/


Post a Comment

0 Comments