MASUKKAN EMAIL ANDA:

SAHKAN EMAIL ANDA DI INBOX HARIHARIKERJA

Permohonan Bantuan Barang Dapur RM300 Kini Dibuka


Tengku Zafrul mengumumkan bantuan terbaru yang diberikan oleh kerajaan iaitu Program Prihatin Kasih dimana RM100 Juta Peruntukan akan dikeluarkan bagi memanfaatkan 300,000 Isi Rumah Golongan Miskin Bandar secara Tanpa Tunai iaitu melalui MyKad mulai Julai 2021.

Program PRIHATIN Kasih adalah sebuah program perintis yang dilaksanakan untuk menghulurkan bantuan barangan dapur kepada golongan miskin bandar, melalui kaedah pembayaran tanpa tunai (cashless) menerusi MyKad.⠀

Diumumkan di bawah pakej PEMERKASA, peruntukan RM100 juta untuk program ini dijangka dapat memanfaatkan 300,000 isi rumah di bandar-bandar utama seluruh negara dengan penyaluran sejumlah RM100 untuk 3 bulan, bermula 1 Julai 2021.⠀

Antara barangan asas yang boleh dibeli temasuklah makanan dalam tin, susu bayi, beras, minyak masak, telur, dan sebagainya, yang boleh di beli di 300 rantaian pasar raya dan kedai seperti Mydin, Giant, Econsave, The Store, Pacific, Milimewa, 99 Speedmart, Lotus Stores (Tesco) serta kedai-kedai runcit.⠀

Penerima PRIHATIN Kasih yang layak akan menerima SMS dari MyKasih untuk mengesahkan status mereka sebagai penerima manfaat di bawah program ini, beserta tarikh dan masa untuk sesi taklimat orientasi di kedai runcit yang terdekat.


BAGAIMANA MENGGUNAKAN MYKAD / MYKASIH ?

Penerima bantuan makanan mendapat elaun bulanan yang mereka peroleh semasa menggunakan kad pintar MyKad atau MyKasih mereka di kedai runcit yang mengambil bahagian. Mereka dapat memilih pelbagai jenis barang makanan penting dari senarai sepuluh kategori produk yang diluluskan, seperti beras, minyak masak, minuman, biskut, telur, tepung, perasa, banjir kalengan, mi dan roti.


Untuk mengelakkan penyalahgunaan, pengimbasan kod bar yang unik di tempat penjualan memastikan hanya barang makanan penting yang diluluskan yang dibeli.

Penerima memasukkan PIN 6 digit mereka semasa membayar dengan MyKad mereka di kaunter juruwang dan menyimpan resit untuk mengesan baki yang ada yang akan dibawa ke hadapan.

Prosesnya cekap, selamat dan yang paling penting, telus.

Dengan sistem pembayaran tanpa tunai MyKasih, MyKasih dapat memberikan jalan audit dan laporan analisis mengenai demografi dan penggunaan kepada Donor pada setiap titik dalam transaksi, yang tersedia melalui Portal Dalam Talian khusus Donor.

BAGI YANG TIADA REKOD & BELUM MENDAFTARKAN DIRI SEBAGAI E-KASIH RUJUK https://www.hariharikerja.com/2021/10/e-kasih-cara-membuat-permohonan-ekasih.html  


MAKLUMAT LANJUT BOLEH RUJUK DISINI


IKUTI PERKONGSIAN KAMI TERUS KE EMAIL ANDA TEKAN "FOLLOW US"

MASUKKAN EMAIL ANDA DAN TEKAN FOLLOW SELEPAS ITU SAHKAN EMAIL ANDA D INBOX!
INFO SETIAP HARI AKAN MASUK KE EMAIL ANDA !


Post a Comment

0 Comments